Kısa yanıt

Sosyal medya yaş sınırı 01.11.2026 tarihinden itibaren 15'tir: sosyal ağ sağlayıcılar 15 yaşını doldurmamış çocuklara hizmet sunamaz ve yaşı e-Devlet üzerinden üretilen yaş doğrulama belirteciyle kontrol etmek zorundadır. 15–18 yaş arası kullanıcılara gizli hesap ve ebeveyn kontrolü gibi ayrıştırılmış kurallarla hizmet verilir; mevcut hesaplar 31.03.2027'ye kadar doğrulanır.

Bu yazıda
  1. Sosyal medya yaş sınırı hangi kanunla getirildi?
  2. 01.11.2026 itibarıyla neler yürürlükte?
  3. Yaş doğrulama nasıl yapılacak?
  4. Mevcut sosyal medya hesapları kapatılacak mı?
  5. 15–18 yaş arası çocuklar için hangi kısıtlamalar var?
  6. Kurallara uymayan platformlara ne yaptırım uygulanır?

Sosyal medya yaş sınırı 01.11.2026 tarihinden itibaren kanuni bir yükümlülük haline geldi: sosyal ağ sağlayıcılar artık 15 yaşını doldurmamış çocuklara hizmet sunamıyor ve kullanıcının yaşını doğrulamak zorunda. Dayanak, 7578 sayılı Kanunla 5651 sayılı Kanunun ek 4. maddesinde yapılan değişiklik ve Siber Güvenlik Başkanlığının bu değişikliğe dayanarak çıkardığı yaş doğrulama yönetmeliğidir. Bu yazıda 05.11.2026 itibarıyla neyin yürürlükte olduğunu, yaş doğrulamanın nasıl yapılacağını, 15–18 yaş arasındaki çocuklar için getirilen kısıtlamaları ve platformlara uygulanacak yaptırımları anlatıyoruz. Ceza ve bilişim hukukuna ilişkin diğer genel bilgiler ceza hukuku sayfasında yer alıyor.

Sosyal medya yaş sınırı hangi kanunla getirildi?

22.04.2026 tarihinde kabul edilen 7578 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 01.05.2026 tarihli ve 33240 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı. Kanunun 5651 sayılı Kanunu değiştiren 22 ve 23. maddeleri, yayımdan altı ay sonra, yani 01.11.2026 tarihinde yürürlüğe girdi (7578 sayılı Kanun m.27). Kanunun diğer maddeleri ise yayım tarihinde yürürlüğe girmişti.

Sosyal ağ sağlayıcı, onbeş yaşını doldurmamış çocuklara hizmet sunamaz ve bu hizmetin sunulmaması konusunda yaş doğrulama dahil gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.

5651 sayılı Kanun ek m.4/7

Aynı fıkraya göre platformlar 15 yaşını doldurmuş çocuklara ayrıştırılmış bir hizmet sunmak ve aldıkları tedbirleri kendi internet sitelerinde yayımlamak zorundadır. 24.07.2026 tarihli 7590 sayılı Kanunla 5651 sayılı Kanundaki "Başkan" tanımı Siber Güvenlik Başkanı olarak değiştirilmiş ve "Başkanlık" tanımı Siber Güvenlik Başkanlığı olarak eklenmiştir (m.2/1-c, v). Bu nedenle ek 4. maddedeki yetkileri bugün büyük ölçüde Siber Güvenlik Başkanlığı kullanır; kanunda "Kurum" olarak geçen yerler ise hala Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunu ifade eder (m.2/1-ı).

01.11.2026 itibarıyla neler yürürlükte?

Çocukların sosyal medya kullanımına ilişkin kurallar (05.11.2026 itibarıyla)
KuralDayanakDurum
15 yaşını doldurmamış çocuğa hizmet sunma yasağı ve yaş doğrulama5651 ek m.4/7; Yönetmelik m.5, 601.11.2026'dan beri yürürlükte
15–18 yaş için ayrıştırılmış hizmet5651 ek m.4/7; Yönetmelik m.801.11.2026'dan beri yürürlükte
Ebeveyn kontrol araçları5651 ek m.4/20; Yönetmelik m.901.11.2026'dan beri yürürlükte
Aldatıcı reklamları engelleme yükümlülüğü5651 ek m.4/2101.11.2026'dan beri yürürlükte
Mevcut hesapların yaş doğrulamasıYönetmelik geçici m.131.03.2027'ye kadar tamamlanmalı
Oyun platformlarında yaş derecelendirmesi ve ebeveyn kontrolü5651 ek m.5Kanun hükmü yürürlükte; ayrıntıları belirleyecek yönetmelik 05.11.2026 itibarıyla Resmi Gazetede tespit edilemedi

Yaş doğrulama nasıl yapılacak?

10.10.2026 tarihli ve 33396 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sosyal Ağ Sağlayıcı Tarafından Çocuklara Özgü Ayrıştırılmış Hizmet Sunulmasına ve Yaş Doğrulamaya İlişkin Yönetmelik de 01.11.2026 tarihinde yürürlüğe girdi (m.13). Yönetmeliğe göre yaş doğrulama e-Devlet Kapısı üzerinden üretilen bir yaş doğrulama belirteci ile yapılır (m.7). Süreç şöyle işler:

Yaş doğrulama belirteci ile hesap açma

  1. Belirteci oluşturun

    Kullanıcı e-Devlet Kapısına kimlik doğrulamasıyla girerek Siber Güvenlik Başkanlığının sunduğu çevrim içi hizmetten belirteci üretir.

  2. Platforma yükleyin

    Belirteç, hesap açılırken ilgili sosyal ağ platformuna kullanıcı tarafından yüklenir. Hesap açılışında doğrulama zorunludur (m.6/2).

  3. Platform doğrular

    Platform, belirtecin e-Devlet üzerinden üretildiğini teyit eder ve yalnızca yaş grubunu tespit eder. Belirteç, kullanıcının 15 ve 18 yaşını doldurup doldurmadığı dışında kişisel veri içermez ve başka amaçla kullanılamaz.

  4. Sonuç uygulanır

    15 yaşını doldurmayan kişinin hesap açma talebi reddedilir; 15–18 yaş arasındaki kullanıcının hesabı çocuklara özgü kurallara tabi tutulur (m.6/4).

Hesap açıldıktan sonra platform kendi belirleyeceği ek doğrulama yöntemlerini de işletir. Hesabın beyan edilen yaş aralığına aykırı kullanıldığına dair makul şüphe varsa hesap askıya alınır ve yeniden belirteçle doğrulama istenir (m.6/3). Türkiye'de geçici olarak bulunan ve burada mukim olmayan kişiler bu mekanizmadan muaftır; bunlar için pasaport bilgileriyle istisnai bir belirteç oluşturulur (m.7/1-d).

Mevcut sosyal medya hesapları kapatılacak mı?

Yönetmeliğin yürürlüğünden önce açılmış hesaplar için platformlar 31.03.2027 tarihine kadar en az bir kez belirteçle yaş doğrulaması yaptırmak zorundadır. Doğrulama sonucunda 15 yaşını doldurmadığı anlaşılan çocukların hesapları bilgi verilerek kapatılır; verileri, itiraz yoluna başvurulmuşsa itirazın sonuçlanmasından sonra, başvurulmamışsa gecikmeksizin silinir. 15 yaşını doldurmuş çocukların mevcut hesapları ise ayrıştırılmış hizmet kurallarına geçirilir (geçici m.1).

15–18 yaş arası çocuklar için hangi kısıtlamalar var?

Yönetmeliğin 8. maddesi, 15 yaşını doldurmuş çocuk hesapları için platformlara ayrıntılı yükümlülükler getirir. Başlıcaları şunlardır:

  • Hesap varsayılan olarak gizlidir ve herkese açık hale getirilemez; takipçi ve takip listeleri başkalarına gösterilmez.
  • Çocuğa yalnızca takip ettiği hesaplar mesaj gönderebilir; mesajlarda görüldü bilgisi yer almaz.
  • Canlı yayın açma özelliği sunulamaz; kaydırma, dokunma veya kendiliğinden ardışık içerik sunan arayüzler kullanılamaz.
  • Profil, paylaşım ve görsellerin ekran görüntüsünün alınmasını önleyecek teknik tedbirler alınır.
  • Çocuğun rehberi ve başka platformlardaki kişi listeleriyle eşleştirme yapılamaz; hesap başkalarına önerilmez.
  • Çocuğun verileri profillemeye veya kişiselleştirilmiş ticari reklama konu edilemez; bağımlılık geliştirme etkisi doğurabilecek hizmet sunulamaz.

Ebeveyn kontrol araçları ayrıca zorunludur. Bu araçlar anne, baba veya vasi gibi çocuk hakkında karar verme yetkisi olan kişilerce kullanılır ve en az hesap ayarlarının kontrolünü, satın alma ve ücretli üyeliklerin ebeveyn onayına bağlanmasını, harcama limiti belirlenmesini ve kullanım süresinin sınırlandırılmasını kapsar (5651 ek m.4/20; Yönetmelik m.9). Araçlar etkinleştirildiğinde çocuğa açıkça bildirilir ve çocuk bunları tek başına devre dışı bırakamaz.

Kurallara uymayan platformlara ne yaptırım uygulanır?

Yaptırımlar platforma, yani sosyal ağ sağlayıcıya yöneliktir. Ek 4. maddenin 24. fıkrası, aralarında 7. fıkradaki yaş sınırı ve yaş doğrulama, 20. fıkradaki ebeveyn kontrol araçları, 21. fıkradaki aldatıcı reklamlar ve 23. fıkradaki yükümlülüklerin de bulunduğu bazı yükümlülükleri yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcıya Siber Güvenlik Başkanı tarafından bir önceki takvim yılındaki küresel cirosunun yüzde üçüne kadar idari para cezası verilebileceğini öngörür. Cezanın tebliğinden itibaren 30 gün içinde yükümlülük yerine getirilmezse Türkiye'de mukim vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin bu platforma yeni reklam vermesi yasaklanır. Reklam yasağından itibaren üç ay içinde de uyum sağlanmazsa Başkan, sulh ceza hakimliğinden internet trafiği bant genişliğinin yüzde elli, devam eden aykırılıkta ise yüzde doksana kadar daraltılmasını isteyebilir. Yükümlülük yerine getirilince reklam yasağı kalkar ve hakim kararları kendiliğinden hükümsüz kalır.

Yönetmelik, yaptırımdan önce aykırılığın platforma bildirilmesini ve giderilmesi için makul süre verilmesini öngörür; yaptırım belirlenirken aykırılığın ağırlığı, süresi ve etkilenen çocuk sayısı dikkate alınır (m.11). Yaş doğrulama sonucuna veya hesabın askıya alınmasına itiraz edilebilir. Platform Türkçe, ücretsiz ve erişilebilir bir itiraz mekanizması kurmak zorundadır; itirazlar yalnızca otomatik sistemlerle incelenemez ve sonuçlanana kadar hesap verileri silinmez. Sonuca karşı Başkanlığa şikayet ve yargı yolu açıktır (m.10).

Çocukların internette karşılaştığı hakaret, tehdit veya istismar gibi suçlarda ise ceza hukukunun genel kuralları uygulanmaya devam eder; şikayet süresi ve içerik kaldırma yolları için sosyal medyada hakaret yazısına, çocukların cezai sorumluluğu için suça sürüklenen çocuk yazısına bakabilirsiniz. Somut bir uyuşmazlıkta haklarınızı değerlendirmek için bir avukata danışmanız önerilir.

Sık sorulan sorular

Sosyal medya yaş sınırı kaç?

Türkiye'de 01.11.2026 tarihinden itibaren sosyal ağ sağlayıcılar 15 yaşını doldurmamış çocuklara hizmet sunamaz (5651 sayılı Kanun ek m.4/7). 15 yaşını doldurmuş ancak 18 yaşından küçük kullanıcılar sosyal medyayı kullanabilir; fakat onlara gizli hesap, canlı yayın yasağı ve reklam kısıtlamaları gibi çocuklara özgü ayrıştırılmış kurallarla hizmet verilir.

Sosyal medyada yaş doğrulama e-Devlet ile mi yapılıyor?

Evet. Yönetmeliğe göre yaş doğrulama, e-Devlet Kapısı üzerinden Siber Güvenlik Başkanlığının hizmetiyle üretilen yaş doğrulama belirteciyle yapılır. Belirteç yalnızca 15 ve 18 yaşın doldurulup doldurulmadığı bilgisini içerir; ad, kimlik numarası veya başka kişisel veri taşımaz. Kullanıcı belirteci platforma kendisi yükler ve platform bunu yalnızca yaş doğrulama amacıyla kullanabilir.

15 yaşından küçük çocuğumun hesabı kapatılacak mı?

Mevcut hesaplar için platformlar 31.03.2027 tarihine kadar belirteçle yaş doğrulaması yaptırmak zorundadır. Doğrulamada 15 yaşını doldurmadığı anlaşılan çocuğun hesabı bilgi verilerek kapatılır ve veriler, itiraz süreci varsa sonuçlanınca, yoksa gecikmeksizin silinir. Hatalı bir karar verildiğini düşünüyorsanız platformun itiraz mekanizmasına başvurabilir, sonuca karşı Başkanlığa şikayet edebilir veya yargı yoluna gidebilirsiniz.

Yasağa rağmen hesap açan çocuğa veya aileye ceza var mı?

Kanun ve yönetmelik metinlerine göre yükümlülük ve yaptırımlar sosyal ağ sağlayıcıya yöneliktir; 5651 sayılı Kanunun ek 4. maddesinde ve yaş doğrulama yönetmeliğinde, hesap açan çocuk veya ebeveyni için ayrıca bir idari para cezası düzenlenmemiştir. Bununla birlikte platform hesabı askıya alabilir veya kapatabilir. Çocuğun internetteki bir eylemi ayrıca suç oluşturuyorsa genel hükümler uygulanabilir; uygulama yeni olduğundan somut durumda güncel mevzuatı kontrol etmek gerekir.

Yurt dışında yaşayan veya turist olarak gelen kullanıcılar yaş doğrulama yapmak zorunda mı?

Türkiye'de mukim olmayıp geçici olarak bulunan kullanıcılar, yönetmelikteki yaş doğrulama kontrollerinden muaftır (m.7/1-d). Bu kişilerin Türkiye'de sosyal ağ hizmetlerinden yararlanabilmesi için başvuruları üzerine, kimlik doğrulaması yapılmaksızın yalnızca pasaport bilgileri kullanılarak e-Devlet Kapısı üzerinden istisnai bir belirteç oluşturulur. Uygulamanın ayrıntıları Başkanlığın hazırlayacağı rehber ve platform uygulamalarıyla netleşebilir.

Kaynaklar